İşten kendi isteği ile ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
İşten kendi isteği ile ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi? Kaynak: sgkrehber
İşverenler kadar işçiler de bazı durumlarda tazminat alabiliyorlar. İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle derhal fesih esasları dışında bir nedenle ve feshi halinde aynı bildirim süreleri işçi için de geçerli olup, buna aykırı iş sözleşmesi fesihlerinde işverenin ihbar tazminatı alma hakkı doğabilmektedir. Bu nedenle ihbar tazminatı önemlidir. Üç soruda ihbar tazminatı ile ilgili ayrıntılar şöyle:
Soru: İhbar tazminatı nedir, hangi hallerde ödenmektedir?
4857 sayılı İş Kanununun 17’nci maddesi gereği iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür.
İş sözleşmeleri;
- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.
Soru: İşçinin ihbar tazminatına hak kazanmasının esasları nelerdir?
Soru: İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı kalınarak diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esastır. İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür. İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır. İşten ayrılmanın yukarıda sayılan nedenler dışında bir gerekçeye dayanması ve işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması halinde, işverenin talep etmesine bağlı olarak işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.
Benzer Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücrete tek zam mesajı
İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmeli midir?
Ücretlerde kara tablo!
Emlak ilanı verirken dikkat!
SGK, 75 uzman yardımcısı alacak
2 Aralık 2023'ten önemli gündem başlıkları
Resmi Gazete'de bugün ( 02.12.2023)
AA kameramanı, İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti