Kamuda birden fazla yerden maaş almaya son veren düzenlemenin ayrıntıları
Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında 32 maddelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifte çift maaş alan kamu görevlilerinin aldıkları ücrete tavan getiriliyor.
631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinde yapılan değişiklikle kamuda birden fazla yerden maaş almaya çeki düzen verilmektedir.
Getirilen düzenleme ile neler amaçlanıyor?
Yapılan değişiklikle özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlara ait yönetim kurulu, denetim kurulu ve benzeri organlarda görev alan memurlar ve diğer kamu görevlileri ile işçiler dâhil kapsama giren kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her statüdeki personele ve belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyelerine, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması, madde kapsamındaki görevlere bağlı ödeme tutarlarının ilgililerin asli görevli oldukları kurumların hesabına yatırılması ve ilgililere ödemelerin kurumlarınca yapılması, bu kapsamda yapılacak ödemelere mevzuatında en yüksek Devlet memuru için öngörülen ödemeler toplamının altı aylık net ortalaması esas alınarak üst sınır getirilmesi, üst sınırı aşan ödemeler ile ücret ödenmeyen diğer görevlere bağlı ücretlerin ilgilinin asli görevli olduğu kurum bütçesine gelir kaydedilmesi amaçlanmaktadır.
Ödemelere tavan getiriliyor ama tavan çok yüksek
5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ye (IV) sayılı cetveller kapsamındaki kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar, sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte ya da ayn ayn doğrudan veya dolaylı olarak Hâzineye ait olan ortaklıklar, fonlar, döner sermayeler, il özel idareleri, belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin bağlı kuruluşları, kurdukları veya üye oldukları birlikler ile doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayn sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler, özelleştirme kapsam ve programında bulunanlardan sermayesinin yansından fazlası kamuya ait kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen her statüdeki personelden; özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.
Kapsamındaki personele, yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, (108.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. İlgililere bu fıkrada belirtilen üst sınıra tabi ödemeler dışında, söz konusu görevler nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir ad altında ayni veya nakdi menfaat sağlanamaz.
Buna göre yapılacak ödeme tutarı 108.000 *0,907796 = 98.041,96 TL'dir. Bu ödeme net tutar olduğu için brüt tutar daha fazla olacaktır.
Ödemeler nasıl yapılacak ve ödeme usulü nasıl olacak?
Yürütülen görevler karşılığında ödenmesi öngörülen tutarlar, ilgili kurum veya kuruluşlarca brüt tutarları üzerinden gerekli vergi kesintileri yapılarak personelin asli görevli bulunduğu kuramca bildirilen bir emanet hesabma yatırılır. Bu kapsamda birden fazla görev alan personel, ücret alacağı görevi asli görevli olduğu kuruma beyan eder. İlgililere mevzuatı uyarınca yapılacak ödemeye ilişkin işlemler bu maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde asli görevli bulunduktan kurumlarca herhangi bir vergi kesintisi yapılmaksızın gerçekleştirilir ve üst sınırı aşan ya da ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları genel bütçe kapsamındaki idarelerde genel bütçeye, diğer idarelerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilir.
Yukarıdaki usuller belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri hakkında da uygulanacaktır.
Diğer mevzuatlarda yukarıda belirtilen hususlara aykırı hükümleri uygulanmaz.
10 bin TL emekli maaşı alanlara şok etkisi yaptı
Emekli vatandaşlar 10.000 TL ile nasıl geçineceğini düşünürken vatandaştan kopuk bir şekilde getirilen düzenleme adeta şok etkisi oluşturdu.
Demek ki Meclise böyle bir teklif getirilerek çözüm üretildiğini düşünmek vatandaşın halinden hiçbir şekilde haberdar olunmadığını göstermektedir.
Kaldı ki bu ödemeleri alanların tamamına yakını bakan yardımcısı, genel müdür ve genel müdür yardımcısı düzeyinde olan yüksek maaş alanlardır.
Olması gereken tavan tutarı ise en fazla iki asgari ücreti geçmemelidir.
Benzer Haberler
SGK, dul ve yetim maaşı almaya ilişkin özellikli durumları açıkladı
600 bin kamu işçisinin gözü bu toplantıda!
Personel servis araçları ile ilgili düzenleme!
Doğum yardımında 'dolandırıcı' uyarısı!
Sigortası olmayan vatandaşlar sağlık hizmetinden nasıl yararlanacak?
SGK'dan 'dul ve yetim' maaşlarına ilişkin kritik açıklama!
Resmi Gazete'de bugün ( 24.04.2025)
İstanbul Valiliği'nden kamu personeline 2 gün idari izin duyurusu