Telefon
WhatsApp
Ofis bilgisayarından 'uygunsuz paylaşımda' bulundu işten atıldı!
300 X 250 Reklam Alanı

Mesai saatleri içerisinde, işyerine ait, işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı, veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yapmak tazminatsız işten atılma sebebi...

İş Mahkemesi'nin, 'tazminat ödenmeli' kararı Yargıtay'dan döndü. Yüksek Mahkeme, işçinin, iş yerine ait bilgisayarını amacı dışında kullanmanın 'doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal' anlamına geleceğine hükmetti.

Trabzon'da bir şirketin farklı iki şubesinde çalışan iki işçi, mesai saatinde iş yeri bilgisayarını amacı dışında kullanınca ikisi birden tazminatsız işten kovuldu. İkisinin birlikte kovulma sebebi ise, çalışanlardan birinin mesai saatinde işyeri bilgisayarından uygunsuz paylaşımı atması, diğerinin de seyretmesi... İşten kovulan çalışanlardan birinin açtığı davada ise, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi..

İş yeri bilgisayarından mesai saatleri içerisinde uygunsuz paylaşım seyrederek, doğruluk ve bağlılığa aykırı davrandığı iddia edilen genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı.

Yaklaşık iki yıl boyunca çalıştığı işyerinde, hizmet sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, ancak tazminat alacaklarının ödenmediğini belirterek, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren ise davacının kendisine görevi gereği tahsis edilen bilgisayarı, veriliş amacı dışında kullandığı ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yaptığını öne sürdü. Davacının mesai saatinde işyerinme ait bilgisayarından uygunsuz paylaşım gönderdiğini, işyerinin bir başka şubesindeki diğer bir çalışanın da bu paylaşımı izlediğinin diğer çalışanlarca görülmesi üzerine durumdan haberdar olması üzerine tahkikat başlattığını ve olayın ortaya çıkması nedeniyle de, hizmet sözleşmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-e bendi uyarınca 'doğruluk ve bağlılığa aykırı davranıldığı' gerekçesi ile haklı olarak feshedildiğini dile getirdi. Mahkeme; toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanarak davacının iş sözleşmesinin geçerli neden ile feshedildiğine, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı davalı işveren temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda; işçinin hangi davranışlarının doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayacağı ayrıntılarıyla anlatıldı. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde; işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenlerin sayıldığı hatırlatıldı. Karar'da özetle şöyle denildi:

' ..İşyerine ait işte kullanılmak üzere verilmiş bilgisayarı veriliş amacı dışında kullanmak ve mesai saatleri içersinde uygunsuz paylaşımlar yapmak fiili, "doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hal" olup işverenin bu sebeple gerçekleştirdiği fesih haklıdır.Açıklanan nedenlerle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekir...'dedi

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!