Telefon
WhatsApp
Prim günü, yaş ve süreyi esas alan adil bir emeklilik sistemi kurulmalı
300 X 250 Reklam Alanı

EYT'nin hayata geçmesinden sonra Sosyal Güvenlik Sisteminin sürdürülemez hale gelmesi nedeniyle arayışlar sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek EYT'nin yıllık maliyetinin 740 milyar TL olduğunu ifade etmişti. Her yıl bu tutarın arttığıda hesaba katıldığında Sosyal Güvenlik Sisteminin bu yükü kaldırmasının zor olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi, haftalık çalışma süresinin düşürülmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı. Emeklilik sistemini incelerken dünyadaki örneklerin dikkate alınması gerektiğini belirten Güler, özellikle Avrupa ülkelerindeki örneklerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

3 BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR

Gelişmiş ülkelerde 3 başlığın ön plana çıktığına vurgu yapan Güler şunları kaydetti: "Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40'lı, 45'li ve 50'lili yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa'da emeklilik yaşı 65'tir, 67'dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir.

Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Vatandaşlarımızın da seçmiş oldukları tercih noktasında ona göre bir emekli maaşına kavuşması lazım."

 
İSTİŞARE YAPILMALI

Sistemin düzeltilmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Güler "Uygulamalar daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli. İnşallah önümüzdeki dönemlerde evrensel, dünya ülkelerinde gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bu sistem üzerinden benzer bir uygulamayı, çalışmayı bizim ülkemizde de hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim toplumun her kesimiyle yeni istişareler yapmamız lazım ve dünya örneklerini, gelişmiş ülke örneklerini ortaya koymamız lazım" diye konuştu.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!