Telefon
WhatsApp
Sigortasız çalışan işçi ne yapmalı?

Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminde en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de halk arasındaki adı ile kaçak işçi çalıştırmaktır. Bir çok işveren sigorta prim yükünden kurtulmak için, çalışanlarını sigorta yapmamaktadır. Bazen de bu durum çalışanların talebi üzerine gerçekleşmeştedir.

Peki sigortasız çalışan işçiler ne yapmalıdır?

Bu konuda çalışanların haklarını aramaları için iki yol vardır. Birincisi dava açma yolu ikincisi de idari birimlere başvuru yoludur.

 

Başvurular nasıl yapılır?

İhbar veya şikayet sahibi kişi, kimliğinin gizli tutulmasını talep etme hakkına sahiptir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; dilekçenin ulaştığı birimdeki denetim elemanlarının daha fazla bilgi alabilmek için dilekçe sahibine kolay ulaşabilmesi için dilekçe sahibinin ad, soyad ve iletişim bilgilerinin dilekçede yer alması her zaman faydalı olacaktır.

 

 

Konulara göre başvuru nereye yapılır?

- SGK'ya yapılması gereken başvurular şunlardır:

 

- İş-Kur'a yapılması gereken başvurular:

İşten ayrılmış kişiler için; sözleşmenin feshi, işten çıkarılma, maaş-prim-ikramiye-fazla mesai alacağı, kıdem ve ihbar tazminatları alacağı gibi konularda şikayetler işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine yapılmalıdır.

- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlığına yapılacak başvurular:

Halen çalışmaya devam etmekte olan yani işten ayrılmamış kişilerin ücret, mesai, tazminat alacakları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlığına yapılmalıdır.

Yine işçi sağlığı ve iş güvenliği ve toplu işten atılma ile ilgili şikayetlerin de Bakanlığın İş Teftiş Grup Başkanlığına intikal ettirilmelidir.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, vatandaşın çalışma hayatı ve sosyal güvenlik hakkında her türlü; soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikâyet, başvuru ve taleplerini etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturabilmek amacıyla kurulmuştur. 7 gün 24 saat canlı destek veren ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 15 Kasım 2010 tarihinde vatandaşın hizmetine sunulmuştur.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir. İletişim Merkezine gelen tüm çağrılara uzmanlar tarafından doğrudan cevap verilmekte ve ilk görüşmede talepler sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Çağrılara hemen cevap üretilemediği durumlarda anında kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilerek en geç 72 saat içerisinde taleplere cevap verilmektedir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Ankara Nöbetçi Eczaneler