YÖK’ün kamu kurumlarını şaşırtan son kararı memurları sevindirdi
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, köşesinde YÖK'ün yıllar içerisinde vermiş olduğu görüşlerdeki zikzakların kamu personeline vermiş olduğu sıkıntıları kaleme alıyor.
YÖK’ün kamu kurumlarını şaşırtan son kararı memurları sevindirdi
Yükseköğretim Kurulu kamu personelinin kullanacağı unvanın belirlenmesinde görüş vermektedir. Zaman içerisinde bu Kurulun verdiği görüşler de değişebilmektedir. Bu değişiklik bazen ihtiyaçtan bazen de Kurulun değişen üyelerinin konulara yaklaşımından kaynaklanabilmektedir. Bu durum kamu kurumlarının da kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bunlardan birisini bütün boyutlarıyla izah etmeye çalışacağız.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bir belediyenin sormuş olduğu görüş yazısı ile kamu kurumlarının sosyolog kadrolarında görev yapanların teknik bilimler lisansiyeri sayılıp sayılmayacağı soruluyor. Aynı zamanda bu konuda kafa karışıklığı olduğunu öğreniyoruz. Çünkü ortada iki görüş yer alıyor. Acaba eski görüş mü yoksa yeni tarihli görüş mü esas alınacak ya da görüş yazısı tekrar değişirse nasıl hareket edilecek?
657 sayılı Kanuna tabi sosyolog kadrolarında görev yapan personelin teknik bilimler lisansiyeri sayılıp sayılmayacağına ilişkin olarak Yükseköğretim Kurulunun iki farklı tarihte iki farklı görüşü olması nedeniyle hangi görüş esas alınacak?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43’üncü maddesinde, “... b. Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir. ...” hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Kanunun uygulama sürecinde özellikle sınıfların tespiti, kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulunca alınan kararlar temel belirleyicidir. Günün gelişen şartlarına paralel olarak mezkûr Kurulca daha önce alınan kararların değiştirildiği bilinmektedir.
İlgi yazıda da sosyolog kadrolarının teknik bilimler lisansiyeri sayılması gerekçelerine yer verilmiştir. Bu itibarla, konu hakkında Yükseköğretim Kurulunun yeni tarihli görüşü dikkate alınarak işlem tesis edilmesi uygun olacaktır.
Bakanlık 19/06/2023 tarihli görüşünde sosyolog kadrosunda görev yapanların teknik bilimler lisansiyeri sayılmadığını belirterek bunların giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilmesinin mümkün olmadığını belirtmişti.
Bakanlık bu görüşünde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının hem 16/8/2012 tarihli B.30.0.EÖB.303.01.01.03/5175 sayılı yazısında hem de 16/1/2013 tarihli ve B.08.6.YÖK.0.72- 303.01.01.01-335 sayılı yazısında, 26/7/2012 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birlikteliğinin sağlanabilmesi açısından; Folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlarında haiz olanların görmüş olduğu yükseköğrenimin mesleki, teknik yükseköğrenim olarak, söz konusu unvanlarda görev yapan personelin ise “Teknik Bilimler Lisansiyeri sayılmadıklarına” karar verilmesini dikkate almıştı.
En sonunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı görüşünü tekrar değiştirerek önceki görüşünü benimsemiştir. Bunun için Bakanlıkta uygulamaya esas görüşünü değiştirmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mahalli idarelere uygulamaya esas görüş vermektedir.
Diğer kurumların personel konularına görüş vermekle görevli kamu kurumu ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüdür.
Bakanlık tarafından verilen görüş kamu kurumlarındaki sosyolog kadrosunda görev yapanlar açısından oldukça önemlidir. Çünkü 657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi gereğince teknik hizmetler sınıfında görev almak şartıyla sosyologların öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilebilecektir.
Bu çerçevede sosyolog kadrolarının teknik hizmetler sınıfına alınması gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor. Çünkü sosyologların ilave bir dereceden faylanmasının şartı teknik hizmetler sınıfında görev yapmaktır. Bu nedenle GİH’te görev yapan sosyologların kurumlarına müracaat ederek ilave bir dereceden faydalanma talebinde bulunmalarını öneririz.
Kamu kurumlarının sık sık görüş değiştirmesi maalesef kamu personeline olumsuz olarak yansımaktadır. Bir dönem bir haktan yararlanan personel sonra bu haktan mahrum kalabilmektedir. Elbette kamu kurumları yanlışta ısrar etmemelidir. Ancak aynı konudaki bir görüşün üç defa değişmesinin de izahı oldukça zor olsa gerektir.
Benzer Haberler
Sağlık personelinin acil çözüm bekleyen 11 sorunu!
Sigortası olmayanlardan alınan 6 TL’lik katılım payı 160 TL’ye çıktı
Emeklilerin 2025 bayram ikramiyesinde 2 rakam öne çıkıyor,
Erken emeklilik için kimler borçlanma yapabilir?
Kanun çıkınca emekli 1.969 TL'lik fark ödemesi alacak
Resmi Gazete'de bugün ( 21.01.2025)
EYT’yi kaçıranlar üzülmesin! Kademeli emeklilik geliyor
Doğalgazda yılın ilk destek ödemesi başladı.İşte şartlar